tisdag 29 september 2009

Veckostädning och ommöblering

Som vanligt gjorde jag veckans delvattenbyte igår, och passade då på att fylla på med lite varmare vatten i akvariet. Genast fick palettcikliderna finare färger! Tror nämligen de tappade färgen av att jag tillsatte kallare vatten vid förra veckans vattenbyte. Tydligen trivs de bäst med varmare vatten, och akvariet värms upp långsamt eftersom jag inte har någon doppvärmare.

I samband med vattenbytet gjorde jag om lite i inredningen igen, man blir nog aldrig riktigt nöjd. :)

Nu har jag också skaffat lite bättre belysning till akvariet. Inte helperfekt ännu (jag vill ju helst ha en lysrörsramp som täcker hela ovansidan av karet) men betydligt bättre. Nu har jag 4st 7 watt lågenergilampor vilka motsvarar ca 35 "glödlampswatt" i styrka per styck. Ljuset blir lite gulare än lysrör men samtidigt gillar jag att det blir lite mer punktbelysning.
För att ytterligare förstärka ljuset fäste jag aluminiumfolie på insidan av armaturerna som reflektorer. Nu syns allt klart och tydligt, även om det som sagt blir lite mer gul ton på allting.

Idealet hade kanske varit en blanding av lysrör och lågenergilampor, men såna armaturer måste man nog i så fall bygga själv...

I alla fall har jag konstaterat att växterna verkar trivas bra, flera av de nyinköpta från Hornbach har skjutit i höjden och även Cabomban verkar trivas fastän många anser att den är svår för nybörjare. Man kan dock se på den att jag hade väldigt svagt ljus i början... I mittenpartierna av stänglarna är den ganska gles och tunn.

Så här ser akvariet ut nu (klicka för förstoring):










Längst fram till vänster satte jag den snabbväxande Gymnocoronis spilanthoides som jag hoppas ska växa upp och dölja pumpen. :)

torsdag 24 september 2009

Allt väl fortfarande

Allt flyter på som vanligt i akvariet (flyter, haha), fiskarna verkar må bra även om palettcikliderna fortfarande är bleka. Kanske återfår de sina starka färger om de blir leksugna framöver... jag fortsätter mata dem med proteinrikt foder, köpte ett som är speciellt för ciklider och ett annat för diskusar som även ciklider gillar. Ska ju vara bra att variera fodret har jag hört...

Guppyhonan fortsätter kura bakom pumpen, hon kommer bara fram på kvällen när akvariet är ljust och vi har det mörkt i rummet. Då när hon inte ser oss utanför rutan... Kanske är hon bara skygg, helt enkelt. Några yngel har det i alla fall inte blivit ännu.

Apropå yngel har jag börjat bli sugen på att starta upp yngelakvariet med lite växter så att det är redo att ta emot eventuella yngel om det blir några. Problemet är bara att jag inte har någonstans att ställa det!
Kanske äldste sonen är stor nog att kunna ha ett akvarium i sitt rum utan att stoppa ner massa skräp i det? Han är 6 år... hm. Tål att funderas på, i alla fall.

tisdag 22 september 2009

Palettcikliderna har bleknat

Jag gjorde ett vattenbyte igår och efter det tycker jag att palettcikliderna har sett väldigt bleka ut... konstigt. De verkar inte sjuka eller så, äter och simmar som vanligt. Men de har slutat "leta revir" också. Kanske var de på gång av leka, men vattenbytet fick dem att tappa sugen av nån anledning? Hoppas de återfår sina fina färger snart i alla fall.

Så här såg akvariet ut idag, ursäkta reflexerna från taklampan. Det blir så när man tar akvariekort i dagsljus. :)

söndag 20 september 2009

Några leker och andra dör...

De nya glödbandstetrorna måtte verkligen trivas i sin nya miljö, för knappt har jag haft dem en dag förrän de börjar lägga rom i växterna! Verkligen kul. :)

Tror dock inte det blir yngel för knappt hade de lagt rommen förrän rudan (Sundsbyfisken) och pärlrasbororna skyndade dit och började mumsa... såg det ut som i alla fall. Nästa gång de verkar leksugna kanske jag ska ta ut växten de lagt ägg på direkt efteråt.




Äggläggning bland växternas blad.
Både i vattenpesten, Cabomban och gälörten.



Dessvärre dog fjärilscikliderna under natten, kanske är vårt vatten för basiskt (=kalkrikt) för dem? Läste att de ska ha pH under 7, men vi har ca 7,5-8. Eller så var det något annat... svårt att veta med fiskar.

Jag hade ju bråttom som vanligt och släppte de nya fiskarna till de gamla direkt. Nästa gång ska jag nog låta dem gå i ett karantänsakvarium de första dagarna, så riskerar man inte att smitta ner de gamla fiskarna! Hoppas verkligen inte någon mer insjuknar, men tetrorna verkar ju pigga som sagt och mina "gamlingar" i akvariet också. Den enda som beter sig skumt är Endlers-guppyhonan, som jag skrivit om tidigare. Men det verkar helt enkelt vara hennes favoritställe, bakom pumpen. Hon sticker dit direkt om man kommer fram till karet, den fegisen. :)


Så här ser akvariet ut nu, med de nya växterna och allt (klicka för förstoring):

lördag 19 september 2009

Ännu fler fiskar och växter!

Idag var vi till Hornbach och köpte fler invånare till akvariet. Både växter och fiskar. Kul! Jättefint blev det. :)



Svärdsplanta (Echinodorus brevipedicellatus)


En snabbväxande växt, Gymnocoronis spilanthoides


Gälört (Limnophila heterophylla)


Praktlobelian (Lobelia cardinalis) var nog ett misstag, den är egentligen en sumpväxt (växer delvis ovan vattenytan) och brukar inte trivas i akvarier läste jag sen...


Massa fin vallisneria, både den spiralformade Vallisneria spiralis och den långa Vallisneria americana.


Och så djuren:

Gul snäcka, tror den kallas Ampullaria eller äppelsnäcka. Vi tog två för jag tänkte att snäckor brukar vara hermafroditer (tvekönade).
Nu läste jag dock precis att äppelsnäckorna är undantaget från den regeln... nåja, det behövs inga ungar om så skulle vara. :)
Palettcikliderna är visst nyfikna på nykomlingen!


Ett stim på 10 stycken glödbandstetra (Hemigrammus erythrozonus) kändes nästan självklart till vårt mörka akvarium. Dessa har en lysande röd rand som syns allra bäst i kontrast mot mörk botten.


Slutligen köpte vi också ett par fjärilciklider (Mikrogeophagus ramirezi), men dem lyckades jag inte fånga på bild!

fredag 18 september 2009

Palettcikliderna söker bostad

Idag konstaterade jag att palettciklidhanen verkade leta efter ett revir. Han var först en lång stund inne i en grotta, och sen simmade han in i en ihålig rot. Kanske var det leverpastejen som fick igång dem, så att de nu vill lägga sin rom någonstans?
Ancistrusarna var dock också aspiranter på "grottan", får se vem som är mest enträgen. :)





torsdag 17 september 2009

Leverpastej och ruda

Idag har jag surfat lite på Zoopet och läst i min gamla akvariebok "Akvarium som hobby" om hur man får fiskarna intresserade av att lägga rom. Proteinrik kost verkar vara knepet! Testade att mata fiskarna med ärtor och leverpastej, mycket poppis!



Guppyhonorna och palettciklidhanen trängs vid maten.


Börjar inte zebrafiskhonan se rund ut? Särskilt den högra. Kan det vara rom i magen tro?


Tjockisarna...


Jag passade på att lägga i ännu en snygg rot, eller snarare gren.



På Zoopet lade jag också ut en efterlysning angående Sundsbyfisken. Jag fick många svar, de flesta gissade att det var en ruda! Jag tycker det stämmer bra in på beskrivningen. Kul att veta vad det är för sort. :) Och jag är lite stolt att jag kom så nära i mina egna gissningar. Braxen och ruda är ju nära släkt, och rudan är dessutom en av guldfiskens närmaste släktingar. Jag har hela tiden tyckt att den var lik en guldfisk.



Ruda (Carassius carassius) och två guppy äter ärta.


Så här ser akvariet ut nu.

onsdag 16 september 2009

Nyinköp

Idag fick jag hem lite nya växter jag köpt på Tradera. Lite flytväxter samt javamossa och pilört.


Sagittaria subulata (Liten pilört)


Vesicularia dubyana (javamossa)

tisdag 15 september 2009

Granrötter och växter

Idag var vi iväg en sväng till Sundsby damm (där vi en annan gång fångade grodyngel och fick med oss Sundsbyfisken, se tidigare inlägg). Jag tänkte försöka få tag i lite fler vattenväxter, särskilt flytväxter som producerar mycket syre. Jag har fortfarande bara ett litet innerfilter (pump) som inte är dimensionerat för ett så här stort akvarium, så jag bekymrar mig för att syrehalten annars ska bli för låg.

Jag fick också med mig lite grenar och rötter som jag funderade på att lägga i akvariet som dekoration (och för att få ner pH-värdet lite, eftersom de flesta av mina fiskar gillar surt vatten). Men när jag sköljde grenarna hemma tyckte jag att de färgade av sig alldeles för mycket.
I stället valde jag några granrötter som jag plockat från en rotvälta i skogen häromdagen. Ingen avfärgning, och mycket snygga!



Den här grenen var ju snygg, men kanske lite för stor?


Akvariet med nya växter och rötter.
Fortfarande är det lite grumligt, men nu har jag fyllt filtret med filtervadd i stället för det medföljande skumgummit, eftersom skumgummit inte kan fånga upp de allra minsta partiklarna. Så snart blir det nog bättre!


Högra hörnet med den nya granroten, på den har jag fäst javaormbunken. I mitten av bilden sitter en liten växt från Sundsby, ingen aning om vad det är eller om den kommer att trivas. :)


Vänstra hörnet med den andra roten. I den sitter ett burr av flytväxter, också från Sundsby. Den med runda blad i mitten är också därifrån.


Vänstra hörnet igen, den här gången med blixt så man ser flytväxtens färg lite bättre.




Det blev ju snyggt med rötterna, men en nackdel med dem är att de är just granrötter. Granträ innehåller nämligen kåda, som kan utsöndra terpentin i vattnet och förgifta fiskarna. I det här fallet tog jag rötterna från en rotvälta som jag vet har funnits där i 4-5 år, så jag tänker mig att det mesta av dessa ämnen lakats ur av väder och vind. Luktar man på roten luktar den inte barrträ eller kåda, den luktar nästan ingenting. Lite moss- eller svamplukt, kanske... så jag chansar på att det ska gå bra. Det är ju ett stort akvarium och jag kommer att byta delar av vattnet regelbundet.

söndag 13 september 2009

Mycket vill ha mer

Häromdagen insåg jag att jag inte var nöjd med mitt akvarium längre. Glaset var repigt, och min hemmagjorda tätning med silikon såg väldigt ojämn och ful ut. Dessutom kände jag mig så begränsad av dess storlek, i akvariesammanhang är 100 liter ganska litet. Så i fredags började jag på ren impuls kolla annonser på Blocket och Eniro, och hittade en som hade haft en akvariefiskodling i Göteborg som han skulle sluta med. Akvarierna han använt slumpades bort, mer eller mindre!

Turligt nog skulle vi in till Göteborg igår och gå på Liseberg, så vi beslöt att ta en titt på akvarierna på ditvägen. Inte för att jag trodde han skulle ha något kvar, men det var ju värt en chansing...

En stund senare lämnade vi lokalen med ett akvarium på ca 250 liter som vi betalat 30 kr för, ett yngelkar på ca 20 liter, ett pH-test, en stor spann med grov sand, 3 ancistrusmalar och ett palettciklid-par. Allt som allt kostade det 190 kr.
Det är vad jag kallar att FYNDA!


På kvällen bar vi in akvariet och jag som har ett minimum av tålamod när det gäller mina hobbies skred genast till verket och började skrapa bort färg från karets baksida. Det var blåmålat, men jag ville ju fortsätta med svart bakgrund som jag hade förut.





Någon färgskrapa hade vi inte, men Carl-Henrik kom på att vi kunde använda skrapan man har för att rengöra spishällen.

Så fort färgen var avskrapad började jag tappa ur vatten ur det gamla akvariet så att vi skulle kunna lyfta ner det, och byta ut det mot det nya. Det nya fick som tur var precis plats på bänken.

Vi fyllde på sand och vatten i det nya akvariet och ganska sent på kvällen hällde vi även i fiskar, grus, växter och stenar från det gamla akvariet. Plus att vi släppte ut nyinköpen, de tre ancistrusmalarna och palettcikliderna. Vattnet var väldigt grumligt så jag fick vänta tills nästa morgon med att fixa till inredningen ordentligt.

Idag på morgonen var vattnet något klarare, så jag kunde se något som när tydligt vad jag gjorde när jag ordnade inredningen. Jag hann inte ens äta frukost först. :)

En zebrafisk dog dessvärre under natten, kanske av chocken från miljöombytet. Alla de andra fiskarna verkar dock pigga och friska än så länge.

Nu på kvällen är det fortfarande grumligt, men jag tog lite bilder i alla fall:



Hela akvariet.


Vänsterhörnet.


Mitten. Jag satte Cabomban här.


Högerhörnet.


Mitt nya ciklidpar. Suddig bild eftersom jag inte hade blixt, men rätt färger... Hanen är till höger i bild.


Så här blev det med blixt.

fredag 11 september 2009

Grönt är skönt

Igår eftermiddag hade maken vägarna förbi en zooaffär så jag gav honom i uppdrag att köpa växter. Av de tre jag ville ha (javamossa, Cabomba och vattenpest) fanns bara Cabomba tyvärr. Han köpte 16 stänglar som kostade 80 kr, ganska dyrt i mitt tycke. Men det var mycket bra kvalitet på dem, fräscha och välvuxna.

Det blev ganska skräpigt av bladen först när jag planterade den, men efter några svep med håven var alla lösa småblad borta.


Läckert grön Cabomba.


Pärlrasbororna blev förtjusta och började leka kurragömma direkt! De lägger ju rom i växter, så kanske den här kan inspirera dem lite? Skulle vara väldigt skoj om man kunde få rasborayngel.


Så här ser akvariet ut nu:
(klicka för förstoring)


Jag tycker nog det behövs lite mer växter i vänstra hörnet, men jag får hålla mig tills vi har vägarna förbi en mer välsorterad zooaffär. Eller om jag lyckas vinna några auktioner på Tradera, jag har precis upptäckt att man kan köpa akvarieväxter och tillbehör där. Jag har spanat in en auktion med javamossa som går ut ikväll.

torsdag 10 september 2009

Förrymd guppy

Jaha, idag hade guppyhonan smitit ut ur yngelboxen. Nu gömmer hon sig bakom pumpen igen... nåja, hon får väl stanna där då. Hon verkar inte sjuk i alla fall, men kanske är det yngel på gång. När rommen har kläckts inne i honan ska man kunna se ögonen på ynglen genom mammans kropp! Sen dröjer det inte länge innan de föds. Jag ska hålla ett extra öga på honan nu (haha)!

Men om det ska bli yngel behövs det mer växter som de kan gömma sig i (annars äts de upp av de andra fiskarna, inklusive de egna föräldrarna...). Jag skulle vilja ha de två snabbväxande sorterna javamossa och Cabomba. Och gärna lite mer vattenpest!


Javamossa


Cabomba

(Bilder från aquahobby.com)

onsdag 9 september 2009

Död guppy - men kanske blir det snart tillökning?

Idag fiskade jag upp den andra endlershanen (han som inte parade sig), död. Det förklarar ju varför han verkat så stillsam och ointresserad av honorna, antagligen var han sjuk redan när han köptes.
Honan som jag köpte vid samma tillfälle (också en endlers) verkar också underligt stillsam, först hittade jag henne inte någonstans, och började tro att även hon var död. Men så småningom upptäckte jag hennes gömställe: hon hade tagit sig in bakom pumpen!
Antingen lider hon av samma sjukdom som hanen, eller så kanske hon är på gång att yngla av sig? För säkerhets skull satte jag henne i yngelboxen. OM hon ska ha yngel är det ju smidigt om de hamnar i den med en gång, så slipper man jaga dem med håven. Och om hon är sjuk så kan jag ju ha bättre koll på henne där.

Enligt olika källor på nätet (bl.a Wikipedia) är guppyhonor dräktiga mellan 4-5 veckor. Eftersom jag köpte de nya hanarna den 2 september, för exakt en vecka sedan, kan inte de båda "gamla" honorna föda än på ett tag. Men den här nya honan blev säkerligen befruktad redan i affären eftersom hon gick i ett akvarium med hanar och honor blandat. Hon har inte heller visat något intresse för hanen alls sen hon kommit hit, och snarast jagat undan honom när han närmat sig, ett annat tecken på dräktighet.


Guppy-in-box


Den stora guppyhanen tittar på.


Så här ser färgerna egentligen ut (dvs bilden tagen utan blixt)



Nu är det i alla fall bara att vänta och se. Om inget händer på ett par dagar släpper jag tillbaka honan till de andra.

måndag 7 september 2009

Akvariefilm

Här kommer en liten filmsnutt:

Lekande guppy

Att mina endlers skulle vara friska och parningsvilliga var jag tämligen säker på, för i den underliga zooaffären där jag köpte dem fanns det mängder av yngel i guppyakvarierna. Uppenbarligen hade ägaren blandat hanar och honor. Lite underligt, jag trodde inte man fick föda upp djur i själva zooaffären på det sättet...

I alla fall, nästan direkt efter att de släppts ut i det nya akvariet började den ena nya guppyhanen uppvakta de två "gamla" honorna. Den gamla rödsvarta hanen hade inte gjort ett enda närmande sedan han köptes, men den här lille virile filuren gav sig in i leken direkt. Bokstavligt talat. (Leken, haha)
Han parade sig med honorna flera gånger. Så nu är det bara att hålla tummarna! Om allt går väl borde vi ha yngel om ett par veckor.

Man kan ju undra vad resultatet blir, honorna är ju av den avlade varianten till skillnad från hanen...

Det kan tilläggas att den andra nya guppyhanen inte alls verkade lika framåt, han höll sig mest för sig själv. Bra tyckte jag, för den som parade sig var mycket finare i färgerna!

Invånarna i akvariet

I akvariet finns det nu (efter en knapp vecka):

2 st ancistrusmalar, även kallade skäggmunsmalar
3 st Endlers guppy, två hanar och en hona
3 st "förädlad" guppy, två honor och en hane
5 st metallpansarmal
5 st pärlrasbora/galaxy rasbora
5 st zebrafisk
samt 1 st "Sundsbyfisk"


I vänsterspalten finns en faktaruta där jag försöker uppdatera kontinuerligt om någon fisk försvinner eller tillkommer.



Här är lite bilder på växterna:

Vattenpest (Egeria densa) bredvid en mangroverot


Javaormbunke (Microsorum pteropus) och Anubias barteri



Lite bilder på fiskarna:

Ancistrus




Den finaste guppyhanen, en pigg liten Endlers (Poecilia reticulata)


En av guppyhonorna


Den fula "vanliga" guppyhanen


Metallpansarmal (Corydoras aeneus)


Två söta pärlrasboror (Danio margaritatus)


Zebrafisk (Danio rerio)


...och så Sundsbyfisken!
Jag börjar tro att det är någon slags karpfisk, kanske en braxen?